Αγαπητοί….

To μπριαμ ή μπριάμι ή τουρλού ή γενικά δεν ξέρω πως το λέτε αυτό με τα λαχανικά στο φούρνο, ανέκαθεν το θεωρούσα ξενέρωτο και βαρετό.

Όμως μία μέρα…. μία αγαπημένη μέρα…. που ήμουν ακόμα σε άδεια λοχείας και το έπαιζα χαρωπή νοικοκυρά σπίτι με τη φατσα-Bilakos, είδα αυτή τη συνταγή για μπριάμ από τον Άκη Πετρετζίκη και αναθεώρησα….

Εχω καιρό να την κάνω και την θυμήθηκα πάλι εχτές!!

Σας την παρουσιάζω λοιπόν και σας διαβεβαιώ πως εάν την κάνετε θα με θυμηθείτε!!!

Το λέω «Υπερμπριάμ»

Υλικά

  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μελιτζάνα
  • 1 κολοκύθι
  • 1 πατάτα
  • 1 ντομάτα
  • 1 κρεμμύδι
  • ρίγανη
  • θυμάρι
  • δενδρολίβανo
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ ξύδι
  • 2 κ.σ μέλι
  • 250 γρ γιαούρτι
  • 1 αυγό
  • 100 γρ παρμεζάνα τριμμένη

Κόβω τα λαχανικά σε χοντρά κομμάτια και την πατάτα σε λεπτά,σαν να την προόριζα για τηγάνι.

Τα βάζω σε μπολ και προσθέτω λάδι, ξύδι, μέλι, αλάτι, πιπέρι και μυρωδικά και ανακατεύω καλά.

Εδώ τώρα είναι μία λεπτομέρεια… τα βάζω να ψηθούν απλωτά μεταξύ τους και χωρίς να ακουμπάει το ένα κομμάτι το άλλο. Αυτη είναι μία παρα πολύ σημαντική λεπτομέρεια. Για την ποσότητα που αναφέρω πιθανότατα να μη σας χωρέσουν σε ένα ταψι….

Τα ψήνω στους 200  βαθμούς για περίπου μία ώρα, θα το δείτε και με το μάτι… να έχουν γίνει!! Εάν κάποια γίνουν νωρίτερα από τα άλλα …ξεκινάτε να βγάζετε..

Τώρα κάνω τη μαγεία που αλλάζω τα φώτα στο βαρετό μπριάμ και το κάνω Υπερμπριάμ.

Αναμειγνύω το γιαούρτι, το αυγό και την παρμεζάνα και τα ανακατεύω καλά σε ένα μπολ. Περιχύνω τη σως στο ταψί με τα λαχανικά και ψήνω για πέντε λεπτά ακόμα να παρει χρώμα η σως και καλή μας όρεξη!!!!!!!!!!!!

Αυτές τις συνταγές που παίρνουν ενα φαγητό…που πιο βαρετό πεθαίνεις….και το κάνουν γκουρμεδιά ….ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΓΟΥΣΤΑΡΩ.

Φιλιά Καλό ΣΚ!!!