Μοιάζει με το παστίτσιο αλλά η υφή του είναι μακράν καλύτερη…Για να μην τα πολυλογώ …το λατρευω… και από τότε που ήρθε σπίτι μας ο Αγιος  Πλυντήριος  Πιάτων (μεγάλη η χάρη του) και δεν έχω να πλύνω τα μεθεόρτια, το κάνω συχνά!!

Κανελόνια με κιμά

  • 1,5 πακέτο κανελόνια που δεν χρειάζονται βράσιμο
  • 200γρ παρμεζάνα τριμμένη

Για τον κιμά

  • 800 gr κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κούπα ζωμό κότας
  • 1 κεσεδάκι ψιλοκομένο ντομάτακι κλασσικό
  •  1 κ. γ ρίγανη
  • Αλάτι (εάν το ζωμό τον κάνετε από κύβο μην βάλετε αλάτι)
  • Πιπέρι
  • Κανέλα
  • Μισή κούπα  ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι καλό ροζέ κρασί

Για τη μπεσαμέλ

  • 4 κ.σ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2,5 κούπες γάλα φρέσκο, ζεστό
  • Μοσχοκάρυδο (όσο σας αρέσει)
  • Αλάτι

Πως το φτιάχνουμε

Τον κιμά

Ενώ όλος ο κόσμος ξεκινά από το κρεμμύδι …..εμείς θα ξεκινήσουμε από το κιμά

Τσιγαρίζουμε λοιπον τον κιμά στο ελαιόλαδο και τον ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα .Το αποτελεσμα που θέλουμε είναι να μείνει σε μικρά κομμάτια. Τότε ρίχνουμε και το κρεμμύδι ψιλοκομένο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε υψηλή θερμοκρασία.Μόλις ξανθίνει και το κρεμμύδι ρίχνουμε  το κρασί.

Στον πάτο της κατσαρόλας θέλουμε  να έχει «πιάσει» λίγο το φαγητό. Με το κρασί που θα ρίξουμε και καθώς θα ανακατεύουμε, θα καθαρίσει ως δια μαγείας ο  πάτο και θα δώσει αυτό το κάτι… στον κιμά.

Προσοχή με μέτρο μην σας καεί…απλά θέλουμε λίγο να πιάσει απο κάτω!

Μόλις  ο κιμάς πιεί το κρασί ρίχνουμε το ζωμο κότας. Δύο λεπτά αργότερα, ρίχνουμε 2,5 κούπες νερό ακόμα, και τρία τέταρτα από το κεσεδάκι ντομάτας (αυτό είναι και θέμα γούστου αν σας αρέσει ο κιμάς ντοματένιος ,ρίξτε το και όλο)

Στο σημείο αυτό ρίχνουμε και τα μυρωδικά μας.Την κανέλα τη ρίγανη το πιπέρι και το αλάτι και επειτα χαμηλώνουμε τη φωτια στο μισό, κλεινουμε το καπάκι της κατσαρόλας και πάμε να κάνουμε καμιά άλλη δουλειά.Υπολογίστε, οτι  σε περίπου μιση ώρα, ο κιμάς θα έχει πιει τα υγρά του, η σαλτσα τουθα έχει χυλώσει και θα είναι έτοιμος.

Για τη μπεσαμέλ

Στις πρώτες μου απόπειρες για μπεσαμέλ ….έχανα….

Και ενώ το σκορ ήταν 0-3, εννοείται υπέρ της μπεσαμέλ ,μια μέρα έβαλα γκολ από τα αποδυτήρια!! Απο τότε την κάνω συνέχεια σαν τον τύπο που φοβάται το αεροπλάνο και μόλις του περάσει …γυρίζει όοολο τον κόσμο απανωτά.

Η διαδικασία είναι απλή:

Ρίχνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε μία μία τις κουταλιες το αλεύρι  ανακατέυοντας και πάλι σαν μανιασμένοι, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ με αβγοδάρτη.

Μόλις βάλουμε όλο το αλέυρι και το αποτέλεσμα χρυσίζει ελαφρως ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό  φρέσκο γάλα με χαμηλωμένη τη φωτιά. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω οτι ανακατέυουμε και πάλι (φλερτάροντας έντονα πια με την τενοντίτιδα) έως ότου να πήξει  ελαφρώς  η μπεσαμέλ

Στο τέλος ρίχνουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο κατά βούληση.

Για το τελικό μοντάρισμα

Απλώνω ικανή ποσότητα μπεσαμέλ στη βάση του ταψιού ώστε να καλύψει όλο τον πάτο.

Γεμίζω τα κανελόνια με τον κιμά (Δεν τα μπουκώνω πρεπει να αναπνέουν..)

Κρατάω τέσσερεις κουταλιες κιμά.Τον αναμειγνύω με 2 κουταλιές μπεσαμέλ και τον ρίχνω από πάνω από τα κανελόνια  μαζί και με τα 200 γρ παρμεζάνας

Πάνω από όλα αυτά απλώνω την υπολοιπη μπεσαμέλ

Τα ψήνω στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνοστον αέρα για 10 λεπτα,καλυμένα με ασημόχαρτο και μετά λίγο ακόμα cabrio, μέχρι να ρόδισουν.

Καλή επιτυχία !!!

(Φωτογραφία: http://www.masterchef.com.au)